Dostupni linkovi

Hodžaj: Srbija se vratila na antievropski put


Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj je ocenio da su poslednja politička kretanja u Srbiji povratak na put koji ne vodi evropskim integracijama.

U interviju za albanski program Glasa Amerike, Hodžaj je ocenio da je potreban pritisak međunarodne zajednice za povlačenje ilegalnih struktura sa severa Kosova i da neće biti nastavka razgovora između Prištine i Beograda dok se ne sprovedu postignuti dogovori.

On je procenio da je pobeda Tomislava Nikolića za predsednika Srbije i davanje mandata za sastavljanje vlade Srbije predsedniku Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću izazvalo uznemirenje na Balkanu.

Kazao je da je Dačić bio protagonista u kretanjima koja nisu za pohvalu, da je bio "potparol režima koji je činio ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hrvatskoj i da je dan - Vidovdan na koji je dobio mandat loša poruka za Kosovo i susedne zemlje Srbije".

Kako je naveo, Dačićeve prve izjave da će učiniti napore da vrati srpske snage na Kosovu, bez sumnje su poruke koje se u Prištini, Sarajevu, Podgorici, Skoplju i Zagrebu vide sa određenim uznemirenjem.

"Sve to dokazuje da se Srbija vratila antievropskom putu i niko bolje od građana Kosova, Bosne i Hrvatske ne zna šta znači antievropska Srbija. S toga je odgovornost Brisela i zapadnih partnera da budu jasni, izričiti, što se tiče stava koji treba držati prema vladi koja se može vrlo brzo formirati u Beogradu", kazao je Hodžaj.

On je ponovio da je Kosovo zainteresovano da normalizuje odnose sa Srbijom, ali ni u kom slučaju ta normalizacija ne treba da se shvati kao dominacija Srbije prema Kosovu ili povratak srpske hegemonije nad Kosovom ili drugim zemljama regiona.
XS
SM
MD
LG