Dostupni linkovi

Počinju Baščaršijske noći


Tradicionalni ljetni Festival "Baščaršijske noći", njegovo 17. ovogodišnje izdanje, bit će otvoren večeras koncertom Sarajevske filharmonije na centralnoj pozornici kod Vijećnice, te time najaviti lepezu kulturnih događaja iz svih oblasti umjetničkog stvaralaštva kojima će ispuniti cijeli juli.

Koncertu Sarajevske filharmonije na kojem će nastupiti solisti - gosti iz Beograda Vladimir Marković (violina) i Ljubica Sekulić (harfa), te Sakib Lačević i Vedran Tuce, prethodit će u Kuršumli medresi otvaranje samostalne izložbe "Dah i duh Hercegovine" akademskog slikara Mehe Muratovića iz Mostara.

Festival će i ove godine obogatiti kulturnu scenu Sarajeva sadržajima za sve ukuse - izložbama, koncertima ozbiljne, latino, rock, pop, sevdalinke i narodne muzike, predstavama iz BiH i inostranstva, te drugim zanimljivim događajima.

Riječ je o 47 programa, u okviru kojih će se na oko 20 lokacija predstaviti više od 1.200 izvođača, od kojih 250 dolazi s različitih kontinenata.

Iz iznimno bogatog programa mogu se izdvojiti koncerti grupa Letu štuke, Mostar sevdah reunion, Zoster, Punkt, Enesa Begovića, predstave "Više sreće ovaj put" i "Mijenjamo žene" iz Beograda, izložbe slika Mustafe Arapija iz Albanije, "Žena u znaku žudnje" akademske slikarice Sonje Radan i "100 pogleda" mladih iz italijanskog mjesta Corleone, te noć sefardske kuhinje, večer mađarskog plesa i čardaša, moderni ples, te drugi dječiji i programi iz repertoara klasične muzike.

Festival će biti zatvoren 31. jula na centralnoj pozornici uz večer sevdaha s renomiranim izvođačima bosanske narodne muzike i sevdalinke.
XS
SM
MD
LG