Dostupni linkovi

Policijska misija EU danas završila angažman u BiH


Policijska misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUPM BiH) je danas završila rad "podrške vladavini zakona" u toj zemlji, saopštila je Evropska komisija u Briselu.

Policijska misija EU je u Bosni djelovala od 1. januara 2003. i, kako je ocijenila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, "u mnogim vidovima je doprinijela uobličavanju zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU kao i ulozi Unije u uspostavljanju bezbjednosti" u mnogim zemljama.

"Dovršetak Policijske misije EU je odraz napretka koji je Bosna i Hercegovina postigla u vladavini prava", istakla je Ketrin Ešton, naglasivši da će EU specijalni izaslanik u BiH Peter Sorensen "nadograditi dostignuća Misije kroz dalja poboljšanja i podršku BiH
na njenom putu ka uključivanju u EU".

"EUPM je djelovala kao sastavni dio šireg pristupa EU u jačanju vladavine zakona u BiH i regionu, pomažući važna tijela za primjenu zakona i pravosudni sistem u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, uz snaženje saradnje policije i tužilaca i podsticanje
regionalne i međunarodne saradnje", podvukla je visoka predstavnica EU.

Prema podacima EK, za proteklih skoro deset godina je u policijskoj misiji EU u Bosni djelovalo 2.300 policajaca i međunarodnih stručnjaka iz zemalja članica EU, kao i drugih država.
XS
SM
MD
LG