Dostupni linkovi

Objavljen izvještaj UN-a o iranskom kršenju sankcija


Komitet Savjeta bezbjednosti UN objavio je danas izvještaj o iranskom kršenju sankcija, koje se tiču izvoza naoružanja.

U novom izvještaju, koji su predali stručnjaci za nadzor sankcija komitet za iranski embargo u Savjetu bezbjednosti UN, navodi se da je vođena istraga o tri velike isporuke iranskog naoružanja tokom prošle godine.

"Iran i dalje nastavlja da prkosi međunarodnoj zajednici putem nelegalnih isporuka naoružanja. Dva slučaja povezana su sa Sirijom što ukazuje na to da je to ključna strana za prenos nelegalnog iranskog naoružanja", ističu stručnjaci.

U trećoj isporuci su rakete za koje je Velika Britanija prošle godine saopštila da su namijenjene talibanskim borcima u Avganistanu.

Savjet bezbjednosti UN uveo je četiri runde sankcija Iranu zbog odbijanja da obustavi svoj nuklearni program za koji SAD, EU i drugi saveznici sumnjaju da je dio programa za atomsko naoružanje. Iran odbacuje ove optužbe i odbija da obustavi obogaćenje uranijuma, navodeći da je dio mirnodopskog energetskog programa.

U izvještaju, koji je komitet objavio na svojoj internet stranici, navodi se da je Sirija i dalje glavna destinacija za iranske isporuke naoružanja.
XS
SM
MD
LG