Dostupni linkovi

Bundestag odobrio odluke EU, podržao kancelarku Merkel


Bundestag, donji dom Parlamenta Njemačke, u petak je velikom većinom ratfikovao evropski budžetski pakt i trajni mehanizam za pomoć (MES).

Kancelarka Angela Merkel je pridobila dvotrećinsku većinu potrebnu za prihvatanje ta dva akta o kojima će potom glasati Bundesrat, gornji dom u kojem su zastupljene federalne jedinice.

Od 608 prisutnih poslanika u prvom glasanju, 491 je glasao za budžetski pakt kojim se 25 od 27 zemalja Evropske unije obavezuje na više fiskalne discipline, 111 je glasalo protiv, a šest je bilo uzdržano, objavio je predsednik Skupštine Norbert Lamert (Norbert
Lammert).

Zakon o uspostavljanju mehanizma za spasavanje (MES) u kojem je Nemačka najveći davalac pomoći i mora da pre njegovog stupanja na snagu uplati 8,7 milijardi evra kapitala, odobrila su 493 od 604 poslanika, 106 je glasalo protiv i pet bilo uzdržano.

Merkel je morala da pregovara sa opozicijom da bi obezbijedila podršku dvije od tri opozicione stranke - Socijaldemokratske SPD i Zelenih u ovom glasanju. Ona je uz to napravila ustupke federalnim jedinicama da bi dobila dvotrećinsku većinu u Bundesratu koji ih predstavlja.
XS
SM
MD
LG