Dostupni linkovi

Bez saglasnosti svjetskih sila o Ananovom mirovnom planu za Siriju


Visoki zvaničnici velikih svjetskih sila danas nisu uspjeli da prevaziđu nesuglasice u vezi sa mirovnim planom posrednika Kofija Anana o Siriji, budući da Rusija i dalje ne pristaje na konsenzus, saopštile su zapadne diplomate.

"Gotovo je, sastanak je završen. Na ministrima je da sutra donesu odluku, ali situacija je loša i izgleda sve gora", rekao je jedan arapski diplomata nakon sastanka iza zatvorenih vrata u Ženevi.

Rusi su bili teški na pregovorima, ali se još nadamo pozitivnom rješenju sutrašnjeg sastanka, rekao je neimenovani zapadni diplomata.

Delegacija Rusije je na sastanku insistirala na sopstvenim amandmanima Ananovog plana, navode zapadne diplomate.

S druge strane, ruske diplomate navode da i dalje rade na rješenju političke tranzicije u Siriji, ali da Moskva ne može da se saglasi sa vojnom intervencijom u ovoj zemlji.

Kako prenosi Rojters, Kina se takođe protivi stranoj vojnoj intervenciji ali je Rusija i dalje najveća prepreka svrgavanju predsjednika Bašara al Asada.

Jedan zapadni diplomata je nakon sastanka rekao da je situacija još "devet prema dva".

Današnji sastanak, kojim je predsjedavao Ananov zamjenik Naser al Kidva, trebalo je da "pripremi teren" za sutrašnji sastanak ministara na kojem bi trebalo da se donese odluka o daljim koracima u vezi sa sirijskom krizom.
XS
SM
MD
LG