Dostupni linkovi

Vlasti: Su Ći da prestane da koristi ime “Burma”Vlada Mjanmara je danas optužila liderku opozicije Aung San Su Ći za nepoštovanje ustava jer svoju zemlju naziva Burmom umesto da koristi zvanični naziv "Mjanmar".

Današnji događaj poslednji je u nizu znakova zatezanja odnosa između reformističkih civilnih vlasti i Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

U članku koji je danas objavljen u provladinim novinama državna Unija izborne komisije je naredila Su Ći i njenoj Nacionalnoj ligi za demokratiju da svoju zemlju nazivaju Mjanmarom, navodeći da su parlamentarci na to obavezni.

Su Ći, koja je u Mjanmaru vodila bitku protiv diktature dok vojska nije ustupila vlast pre 15 meseci, oduvek je Mjanmar nazivala ranijim zvaničnim imenom - Burma.

Nekoliko zemalja se takođe zalaže za ovaj naziv, uključujući Sjedinjene Države i Veliku Britaniju.

Naziv ove zemlje odavno ima dve varijante u burmanskom jeziku - Mjanmar je formalni naziv, dok se Burma tradicionalno koristi u neformalnom razgovoru.

Vlasti zemlje su 1989. godine odlučile da će se tadašnja Burma ubuduće zvanično nazivati Mjanmar kako bi bile ispoštovane neburmanske etničke grupe.

Članovi opozicije, među kojima je i Su Ći, ignorisali su promenu i nastavili da zemlju nazivaju Burmom.
XS
SM
MD
LG