Dostupni linkovi

Topi: Albanija podržava Kosovo na putu ka EU



Odlazeći albanski predsednik Bamir Topi izjavio je danas po dolasku u dvodnevu posetu Kosovu, da Albanija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i težnje Kosova da postane članica EU i NATO-a.

Topi se prvo susreo sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom koja je ukazala da su Kosovo i Albanija faktori stabilnosti u regionu.

"Naše dve države imaju isti cilj na našem putu ka evropskim integracijama. Kosovo i Albanija se angažuju za mir, stabilnost i blagostanje u regionu i svetu", kazala je Jahjaga i zahvalila Topiju na stalnoj podrsci i lobiranju za nezavisnost Kosova.

Topi je rekao da će Albanija podržati stremljenja Kosova za evroatlanske integracije i ostvarivanje evropskih kriterijuma za putovanje bez viza u zemljama EU.

On je takođe rekao da podržava dijalog Prištine i Beograda kao dijalog dve nezavisne i ravnopravne zemlje.

"Podržavamo nepokoljebljivu volju Kosova za ravnopravnim dijalogom sa svim susednim zemljamama, uključujući i Srbiju... Albanija ocenjuje da su teritorijalni integritet i suverenitet Kosova nedodirljivi", rekao je Topi i dodao da Tirana podržava napore Prištine da ostvari vlast na svakom delu svoje teritorije.
XS
SM
MD
LG