Dostupni linkovi

Kacin pozdravio zeleno svetlo za pregovore s C. GoromPotpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin pozdravio je današnju odluku Evropskog saveta kojom je potvrđeno otvaranje pregovora o članstvu sa Crnom Gorom, saopšteno je iz Brisela.

"Ovo je veliki korak za Crnu Goru, ali i sve zemlje Zapadnog Balkana. Savet je ovom odlukom pokazao svoju odgovornost i posvećenost širenju EU. Proces proširenja nije zaustavljen i sada znamo da će dinamika integracija biti očuvana i nakon ulaska Hrvatske u EU u julu 2013", naveo je Kacin.

On je ocenio da će "početak pregovora sa Crnom Gorom imati pozitivan uticaj na sve zemlje kandidate i potencijalne kandidate koji još čekaju na ovaj korak".

Kacin je takođe ukazao na odličan posao koji obavlja Komisija u sprovođenju nove strategije proširenja. "Sa posebnom pažnjom ćemo pratiti otvaranje poglavlja 23 i 24", rekao je Kacin.

"Nadam se da će svi susedi Crne Gore prepoznati svoj zajednički interes u tome da Podgorica uspešno vodi pregovore. Regionalno povezivanje i saradnja ostaju ključ uspeha evropskih integracija i ekonomskog razvoja", poručio je Kacin.

Lideri Evropske unije danas su u Briselu dali "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora o članstvu s Crnom Gorom, koji će početi već popodne međuvladinom konferencijom EU-Crna Gora u sedištu Unije.
XS
SM
MD
LG