Dostupni linkovi

London: Uhapšena dvojica pripadnika ETA



Britanska policija uhapsila je danas u Londonu dvojicu pripadnika baskijske grupe ETA među kojima je član tog pokreta za kojim se tragalo zbog 22 ubistva.

U londonskom kvartu Honslou jutros u zoru uhapšeni su 55-godišnji Antonio Troitino Arans, koji je učestvovao u najsmrtonosnijim atentatima koje je organizavala ETA i za koga se veruje da je odgovoran za 22 ubistva, kao i 39-godišnji Injasio Lerin Sančes.

Troitino je 14. jula 1986. u Madridu izveo napad automobilom-bombom na autobus Civilne garde. U napadu je ubijeno 12, a povređena je 51 osoba.

Troitino je uhapšen 1987. godine, kada je osuđen na 2.700 godina zatvora, ali je, u skladu sa španskim zakonom, trebalo da iz zatvora izađe 2017. godine, posle odsluženih 30 godina.

Međutim, oslobođen je u aprilu 2011. zbog proceduralne greške i od tada je bio u bekstvu, a vlasti su ga tražile zbog "pripadnosti naoružanoj grupi i terorističkoj organizaciji".

Injasio Lerin Sančes je 2007. pripadao jednom od ogranaka ETA i bio je zadužen za "transport i skladištenje oružja i eksplozivnog materijala, kao i regrutovanje novih članova".

ETA je 20. oktobra 2011. saopštila da odustaje od nasilne borbe, ali još odbija da odloži oružje i da se rasformira, što traže Španija i Francuska.

Dok te dve zemlje traže bezuslovno ukidanje basijske organizacije, ETA je pri stavu da zauzvrat treba da dobije amnestiju svojih pripadnika, kojih je u španskim i francuskim zatvorima oko 700.
XS
SM
MD
LG