Dostupni linkovi

Uzbekistan napušta CSTO?



Uzbekistan je napustio Organizaciju sporazuma kolektivne bezbjednosti (CSTO) što se vidi kao otvaranje puta za vojnu saradnju sa SAD, piše danas ruski list "Komersant", pozivajući se na diplomate Uzbekistana.

Uzbekistan se protivi "strateškim planovima CSTO za Avganistan" i želi jačanje vojne saradnje između država CSTO, rekli su izvori u Ministarstvu spoljnih poslova Uzbekistana.

Ovaj potez bio mogao da znači da ova centralnoazijska zemlja želi da bude domaćin američkoj bazi na svojoj teritoriji, nakon povlačenja američkih vojnika iz Avganistana 2014, piše list.

Međutim, prema pravilima CSTO, zemlja članica mora da konsultuje druge članice pre nego što primi oružane snage zemlje koja nije u sastavu grupe.

Ovaj list je pisao 15. juna da Pentagon pregovara sa Uzbekistanom, Kirgizijom i Tadžikistanom o transferu vojne opreme koju koriste Međunarodne snage za brzu asistenciju (ISAF) u Avganistanu, centralno azijskim državama nakon povlačenja američkih trupa 2014.

“SAD će napraviti od Uzbekistana svog strateškog saveznika, obezbediće finansijsku vojnu pomoć, preuzeti neke bezbednosne garancije i zatvoriti oči pred kršenjem ljudskih prava", rekao je “Komersantu” Vadim Kozjulin iz ruskog istraživačkog centra PIR.

Preostale članice CSTO, koja je formirana 1992. godine, su Belorusija, Rusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan.
XS
SM
MD
LG