Dostupni linkovi

Hrvatske železnice smanjuju broj vozova i za Srbiju



Plan Hrvatskih železnica da obustave saobraćaj 46 međunarodnih vozova odraziće se i na saobraćaj između Srbije i Hrvatske, rekao je direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević.

"Ovakva najava Hrvatskih železnica svakako da će se odraziti i na železnički saobraćaj između Srbije i Hrvatske pa bi, prema ovim najavama, od deset vozova koji međusobno saobraćaju između dve države, na prugama ostalo samo četiri, dok bi čak šest bilo ukinuto", naveo je Stanisavljević u izjavi za EurAktiv Srbija.

Kako je istakao, deo vozova može da nastavi da saobraća ako zaintresovane železničke uprave plate Hrvatskim železnicama nadoknadu za korišćenje infrastrukture.

"Primera radi, da bi u saobraćaju i po novom redu vožnje ostao voz između Beograda i Sarajeva, zainteresovane železničke uprave (železnice Srbije, Republike Srpske, BiH) trebalo bi da godišnje izdvoje oko 650.000 evra", navodi se u pisanoj izjavi Železnica
Srbije.

Trenutno vozovi iz Srbije saobraćaju ka Splitu, i preko Zagreba i Ljubljane ka Filahu u Austriji, a prolaze preko hrvatske teritorije na putu do Sarajeva.

Kako je naveo Stanisavljević, razlozi za ukidanje vozova su ekonomske prirode.

"Saradnja s Hrvatskim železnicama jeste dobra, ali su sve predviđene mere rukovođene ekonomskim razlozima i finansijskim pitanjima, odnosno pitanjima isplativosti pojedinih međunarodnih linija", istakao je Stanisavljević.

Kako je rečeno EurAktivu u Železnicama Srbije, cena povratne karte do Sarajeva iznosi 3.658 dinara, dok za put do Zagreba treba izdvojiti 2.203 dinara.

Železnice u Evropi su tržišno orijentisane, rekao je Stanisavljević i dodao da države subvencionišu cenu karte, ali to se negde odnosi na celokupan saobraćaj, negde na unutrašnji, a negde na međunarodni.
XS
SM
MD
LG