Dostupni linkovi

Oland najpre za budžetsku, a potom političku unijuFrancuski predsednik Fransoa Oland založio se danas za evropsku budžetsku i bankarsku uniju pre političke unije koju traži Nemačka i koja, kako je ocenio, "trenutno nema kapacitet".

"Evrozona ne može da ostane u stanju u kojem je sada, odnosno bez budžetske unije, a posebno bez bankarske unije. Dobro se vidi ranjivost koju za monetarnu zonu predstavlja nedostatak nadzora, garancije uloga i mehanizama za rešavanje krize", kazao je Oland novinarima u Briselu.

"Budžetska unija, ako smo sposobni da imamo evropski trezor koji bi sam mogao da dodeljuje pozajmice i da doprinese uzajamnoj pomoći zaduženima, to danas nemamo", kazao je Oland posle prvog dana evropskog samita o načinima izlaska iz krize.

"Takođe smo svesni da ta evrozona mora da ima zajedničku ekonomsku politiku, ne samo politiku tržišta već i rasta, politiku konkurentnosti, industrijsku politiku, energetsku politiku. To je ono što treba da uradimo u mesecima i godinama koje dolaze", kazao je Oland.

"Politička unija je stadijum koji nam omogućava davanje legitimiteta tom prenosu suvereniteta. Ono što kažem je da ne može biti integracije, odnosno prenosa suvereniteta, ako nema solidarnosti", objasnio je francuski predsednik.

Za razliku od Francuske, koja se zalaže za političku integraciju "korak po korak" istovremeno sa jačanjem mehanizama solidarnosti među zemljama evrozone, Nemačka je sklona produbljivanju političke unije kao uslovu za nove korake solidarnosti.
XS
SM
MD
LG