Dostupni linkovi

Putin upozorio da bi Rusija mogla da uđe u novu krizu


Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je vladi u Moskvi da odvoji milijarde dolara u okviru budžeta za sledeću godinu.

Cilj je da se zaštiti osetljiva ruska privreda u slučaju nove ekonomske krize.

Putin, koji je poslednjih meseci suočen sa masovnim uličnim protestima protiv njegove vladavine, kaže da je glavni prioritet Rusije da osigura ekonomsku stabilnost, uprkos opasnoj zavisnosti od izvoza energije.

"Moramo uzeti u obzir sve scenarije za svetsku i rusku privredu i imati instrumente i mogućnosti za reakciju", rekao je Putin članovima vlade i parlamenta.

"Zbog toga tražim od vas da u budžet za sledeću godinu uračunate dovoljne rezerve za realizaciju antikriznih mera, ukoliko se javi potreba za njima", naveo je predsednik.

Putin nije spominjao precizne cifre, ali je ministar finansija Anton Siluanov rekao da vlada i ove godine ima pravo da potroši 200 milijardi rubalja (šest milijardi dolara) na antikrizne mere.

Siluanov je ranije ovog meseca rekao da je Rusija spremna da u narednih nekoliko godina izgradi zaštitni zid od 40 milijardi dolara da bi se izborila sa uticajem ekonomske krize, u vreme kada Moskva nervozno prati turbulencije u evrozoni.

Putin je priznao da će skup vladin program modernizacije infrastrukture i socijalnih usluga, kao i reforme vojske sada morati da se sprovode u "otežanim uslovima".
XS
SM
MD
LG