Dostupni linkovi

Španija dobila budžet sa rekordnim merama štednje


Španski parlament je konačno odobrio budžet za 2012. koji predviđa rekordne mere štednje teške 27 milijardi evra, u cilju smanjenja javnog deficita.

Vladajuća konzervativna Narodna partija premijera Marijana Rahoja iskoristila je apsolutnu većinu da odobri seriju amandmana, čime je omogućen štedljivi budžet.

Ministar finansija Kristobal Montoro naveo je da je budžet "garancija" da će Španija ove godine ispuniti cilj smanjenja javnog deficita na 5,3 sa 8,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) iz 2011.

Da bi to ostvarila, centralna vlast će morati da ograniči deficit na 3,5 odsto BDP-a, regionalne vlasti na 1,5 odsto, a opštinske vlasti na 0,3 odsto.

Međutim, španska privreda je u recesiji, a nezaposlenost je dostigla 24,4 odsto, što komplikuje ispunjavanje ciljeva, u vreme rasta troškova kao što su davanja za nezaposlene.

Međunarodni monetarni fond (MMF) naveo je ovog meseca da sumnja da će Španija uspeti da ove godine ostvari planirano smanjenje deficita, uprkos značajnim naporima.

Fond predviđa da će španski deficit "značajno premašiti cilj i biti postepeno smanjen tek na srednji rok", dok bi državni prihodi mogli da podbace u odnosu na očekivanja.

MMF navodi da je Madrid izgubio kredibilitet prošle godine kada nije uspeo da ispuni cilj i smanji deficit na šest odsto BDP-a. Da stvar bude gora, navodi fond, Španija je skoro do kraja godine insistirala da je sve u redu.
XS
SM
MD
LG