Dostupni linkovi

Fond PIO tuži državu Srbiju


Fond Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) će tužiti državu pred Ustavnim sudom zbog nezakonitog raspolaganja njegovim vlasništvom jer Vlada ustupa "Dunav osiguranju" dve banje kao nadoknadu dugova koje je napravilo 88 propalih preduzeća, pišu Novosti.
List piše da je rukovodstvo PIO Srbije, sa namerom da sačuva dalje rasipanje sopstvene imovine, najavilo tužbu Ustavnom sudu i to protiv države.

Povod za ovakvu radikalnu reakciju su odluke Vlade kojima se omogućava dalja prodaja klimatskih lečilišta bez "zelenog svetla" pravih vlasnika.

A ovakvim "nezakonitim raspolaganjem banjama", tvrde u Upravnom odboru Fonda PIO, država krši još najmanje dva važeća zakona.

Cela "zavrzlama" je nastala još u decembru kada je Vlada RS odlučila da posreduje između "Dunav osiguranja" i 88 firmi koje su, zbog neplaćenih polisa osiguranja, napravile dug od 1,3 milijarde dinara.

A, kako je reč o nenaplativim troškovima, država je odlučila da dve banje, "Žubor" i "Zlatar", pretvori u "društvo kapitala", odnosno "društvo sa ograničenom odgovornošću" i tako omogući da se "Dunav" namiri od tuđe imovine, navodi list.

Prema tumačenju profesora ekonomije Milojka Arsića, ovakva "trampa" nije ni nepoznata ni nelegitimna, a naročito u vreme krize kada se teško nalaze kupci klimatskih lečilišta.

On je naglasio da je konverzija dugova moguća samo ako su "čisti" svojinski odnosi, odnosno tek kada se utvrdi šta je državno, a šta vlasništvo Fonda PIO.

Pitanje je da li je "Dunav osiguranje" dobilo ove banje po tržišnim cenama i da li je visina tog duga proporcionalna vrednostima ovih banja, rekao je Arsić.
XS
SM
MD
LG