Dostupni linkovi

Ivici Đikiću nagrada za najbolji roman objavljen u 2011. godini


Ivica Đikić s romanom "Sanjao sam slonove" osvojio je književnu nagradu roman@tportal.hr za najbolji roman objavljen u 2011., koja mu je u četvrtak uveče uručena na svečanosti u zagrebačkom kinu Europa.

Kako je obrazložila predsjednica žirija Ana Grbac, Đikićev roman "govori o osjetljivim zbivanjima na pozadini društva u preobrazbi, nadilazeći pritom dnevnopolitički novinarski angažman literarnom zrelošću pripovjedne proze".

Roman "Sanjao sam slonove", koji je objavila Naklada Ljevak, "suočavanje s traumama društvene zbilje pretvara u probleme narativne strukture i suvereno pokazuje kako cijena izmicanja opasnostima aktivističke jednostranosti ne mora biti odustajanje od jasno iskazanog stava", smatra žiri.

Istaknuvši da je počašćen nagradom, Đikić je zahvalio svima koji su utjecali na to da roman bude bolji, izrazivši nadu da oni koji će čitati roman neće biti prestrogi suci, kao što to nisu bili ni članovi žirija.

Ostali finalisti natječaja bili su Zoran Ferić s romanom "Kalendar Maja", pričom o odrastanju trojice dječaka u Zagrebu pedesetih i šezdesetih godina, Sibila Petlevski s romanom "Bilo nam je tako lijepo", drugim dijelom trilogije za čiji je prvi dio već dobila ovu književnu nagradu te dva debitantska romana - "Drenje" Luke Bekavca i "Ovdje neće biti čuda" Gorana Ferčeca.

Sedmeročlani žiri tih je pet finalista izabrao između pedeset i dva romana pristigla na natječa za tu nagradu vrijednu sto tisuća kuna.

Novinar i pisac Ivica Đikić (1977.) dosad je objavio kratki roman "Cirkus Columbia" za koji je dobio književnu nagradu Meša Selimović, prema kojem je Danis Tanović snimio igrani film. Godine 2004. objavio je knjigu "Domovinski obrat – politička biografija Stipe Mesića". Objavio je i knjigu "Ništa sljezove boje" koja sadrži tri nešto duže samostalne pripovijetke
XS
SM
MD
LG