Dostupni linkovi

Novi Sad: Radnicima "Neobusa" umesto neisplaćenih plata paštete


Radnici novosadskog "Neobusa" su, umesto osam neisplaćenih zarada, dobili jednokratnu pomoć u vidu dve kese sa paštetom i deterdžentom, saznaje Radio 021.

Paketi su stigli na inicijativu pokrajinskog sekretara za rad Miroslava Vasina, budući da i pored brojnih obećanja o isplati zarada, novac za izgladnele radnike nije obezbeđen.

Apsurd je i u tome što je reč o preduzeću za koje su bivši predsednik Srbije Boris Tadić i vojvođanski premijer Bojan Pajtić ne tako davno ocenili kao najbolju privatizaciju u Srbiji.

Radnik "Neobusa" Milko Drobnjaković sleže ramenima pored žutih vreća, za koje kaže da bi ih najradije bacio, ali pošto nije primio platu mesecima, moraće da prihvati i ovo što su dobili.

"Kao što možete i da vidite, od te silne najbolje privatizacije ostale su nam ove kese, koje mi se gade i vidim ih kao poniženje, ali moram da ih uzmem", kaže Drobnjaković za Radio 021.

Predsednik sindikata u ovom preduzeću Milan Šuštum kaže za 021 da "Neobus" ne može ni u stečaj, gazda firme, šeik Ali Magrabi Mohamedali je do septembra na godišnjem odmoru u Kanu, proizvodnja stoji, a radnici ne dobijaju plate.

"Neobus" je u minusu za oko 4,5 miliona evra, računajući stari dug i blokadu Razvojne banke Vojvodine od 228 miliona dinara. Godišnji fond za plate iznosi 800.000 dinara, a samo na kamate koje im nameće Razvojna banka moraju da izdvoje 1,1 milion dinara. Zbog takve situacije u preduzeću, pre nego što je otišao na godišnji odmor, Mohamedali je naložio manjinskom vlasniku, beogradskom biznismenu Zoranu Kijcu da započne pregovore o prodaji 86 odsto akcija, koje u firmi poseduje Saudijac.
XS
SM
MD
LG