Dostupni linkovi

Obama: Odluka Vrhovnog suda o reformi zdravstva pobjeda za sve


Predsjednik SAD Barak Obama ocijenio je danas da je odluka američkog Vrhovnog suda da podrži Zakon o reformi zdravstvenog osiguranja "pobjeda za sve" Amerikance.

"Bez obzira na političke stavove, današnja odluka je pobjeda za sve ljude širom zemlje koji su bezbjedniji zahvaljujući ovom zakonu i odluci Vrhovnog suda da ga odobri", rekao je Obama u izjavi iz Bijele kuće koju je prenosila nacionalna televizija, poslije objave najviše pravne instance u zemlji da podržava Zakon.

"Do sada bi trebalo da je dosta jasno da ja nisam ovo uradio zato što je to dobra politika. Uradio sam to zato što je dobro za zemlju", dodao je Obama.

Odlukom suda podržan je centralni element Obamine reforme zdravstvenog osiguranja, a to je da se uvodi obavezno zdravstveno osiguranje za sve Amerikance i kazne za one koji ga nemaju, čime je Obama izvojevao veliku pobjedu u godini kada se održavaju novi predsjednički izbori.

Obaminim zakonom biće osigurano više od 30 miliona Amerikanaca koji do sada nisu imali nikakvo pokriće.

Odluka suda znači da će ova istorijska reforma zdravstvenog osiguranja u SAD, što je tema oko koje su američki građani podijeljeni, i kojoj se listom suprotstavljaju republikanci, početi da se postepeno uvodi tokom narednih nekoliko godina.
XS
SM
MD
LG