Dostupni linkovi

Britanija: Policija pozvala Assangea da napusti Ekvadorsku ambasadu


Britanska policija u četvrtak je pozvala osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u policijsku stanicu u Londonu u okviru procesa njegovog izručenja, zahtijevajući da on napusti ekvadorsku ambasadu u koju se sakrio i tu je zatražio politički azil.

Assange (40), traži se radi ispitivanja u Švedskoj zbog navoda o seksualnom zlostavljanju, i potražio je utočište u ekvadorskoj ambasadi prošle sedmice.

On sada riskira da bude uhapšen istog trena kada napusti zgradu ambasade nakon što je prekršio odredbe uslovnog puštanja na slobodu, ostavljajući i svoje pristalice i policiju da nagađaju koji bi mu mogao biti idući korak.

Policija je u četvrtak saopćila da je zvanično uručila "zahtjev za predaju 40-godišnjem muškarcu u kojem zahtijeva od njega da bude u policijskoj stanici u vrijeme koje odabere", prenosi Reuters.

"On je prekršio odredbe uslovnog puštanja na slobodu, a ukoliko se ne preda on bi prekršio i ostale odredbe i bio bi uhapšen", dodaje se u policijskom saopćenju.

Saopćenje, u skladu s politikom britanske policije, ne pominje ime čovjeka, ali su lokalni mediji javili da je riječ o Assangeu.

BBC je javio da je policijska jedinica za ekstradiciju uputila obavijest i Assangeu i ekvadorskoj ambasadi.

Ambasada je odbila komentirati vijest.

Drugi mediji javili su da bi se on trebao pojaviti u policijskoj stanici u petak.
XS
SM
MD
LG