Dostupni linkovi

Šešelj osuđen na dvije godine zatvora


Vojislav Šešelj danas je osuđen na dvije godine zatvora za nepoštivanje suda zbog odbijanja da sa svoje internetske stranice ukloni povjerljive podatke s imenima zaštićenih svjedoka.

Iako je trebao svjedočiti Šešelj je odbio sudjelovati u procesu smatrajući kako su mu ugrožena procesna prava jer jedan od članova njegove Srpske radikalne stranke, Nemanja Šarović, nije imenovan na poziciju referenta za slučaj.

Suci su objasnili da je takva odluka donesena jer se radi o jednostavnom slučaju, podsjećajući da su odobrili nazočnost Šešeljevog pravnog savjetnika Dejana Mirovića - kako bi postavljao pitanja optuženom tijekom njegovog iskaza.
Predsjedavajući sudac švicarskog porijekla, Stefan Treksel naglasio je kako je on imao izdvojeno mišljenje budući da je bio sklon znatno blažoj kazni.

U obrazloženju presude se istaklo kako je svrha kažnjavanja da se optuženi i ostali odvrate od slične prakse.

Pri izricanju kazne Šešelj je odbio ustati nazvavši suce „bjelosvetskim ološem“.
Šešelj je u prethodna dva procesa za nepoštivanje suda osuđen pravomoćno na 15 mjeseci zatvora, te nepravomoćno na 18, što će odslužiti zasebno u pritvoru dok čeka prvostupanjsku presudu iz glavnog suđenja. U njemu se, podsjetimo, tereti po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Vojvodini.
XS
SM
MD
LG