Dostupni linkovi

Dodik: Sa Fileom usaglašena Mapa puta ka EU


Predsednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su politički lideri iz BiH sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom usaglasili mapu kretanja prema EU kako bi došli do kredibilne aplikacije za članstvo koja bi mogla da bude podnesena u novembru.

„Mislim da je sastanak bio dobar i prvi put smo bili u situaciji da čujemo konkretne prakse u Evropskoj uniji koje su nam predočene u vezi sa sistemom koordinacije“, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je dodao da se aplikacija može podneti ako prethodno bude rešen problem o provođenju odluka suda u Strazburu u slučaju „Sejdić-Finci“ i utvrđen mehanizam koordinacije o kojem je diskutovano na sastanku.

File je rekao da decentralizovani državni sistem ne predstavlja prepreku za pristup EU.

Sastanku na visokom nivou prisustvuju i evropski komesar Janez Potočnik, generalni direktor Direktorata za proširenje Stefano Sanino i mnogi drugi visoki zvaničnici Evropske komisije.

Sastanku u Briselu iz BiH osim Dodika, prisustvuju i lideri SDS-a Mladen Bosić, SDA Sulejman Tihić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SBB-a BiH Fahrudin Radončić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Na sastanku su i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović.
XS
SM
MD
LG