Dostupni linkovi

Savet NATO: Crna Gora postigla značajne rezultate


Severno-atlantski savet (NAC) ocenio je u sredu da je Crna Gora postigla značajne rezultate u ostvarivanju zadataka iz godišnjeg nacionalnog programa, sačinjenog ranije na osnovu Akcionog plana za članstvo u NATO.

Na sastanku NAC-a i crnogorskih ministara spoljnih poslova i odbrane Milana Roćena i Milice Pejanović Đurišić, kako je saopšteno iz vlade u Podgorici, ponovljen je stav NATO-a sa nedavnog samita u Čikagu o politici otvorenih vrata prema zemljama Balkana.

Sastankom NAC-a predsedavao je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen koji se, nakon toga, posebno sastao sa Roćenom i Pejanović Đurišić.

Ministarka odbrane Crne Gore je u prvom obraćanju NAC-u, istakla napredak Crne Gore u primeni NATO standarda u njenom sistemu odbrane, kao i rezultate na planu uništavanja viškova zastarelog naoružanja.

Milica Pejanović je podsetila na punu posvećenost Crne Gore učešću u mirovnim misijama pod okriljem NATO-a i drugih međunarodnih organizacija.

Ona je, takođe, kazala da se Crna Gora uključuje u projekat "pametne odbrane" i integrisani pristup rešavanju pitanja kontrole vazduha i mora u jugoistočnoj Evropi.
XS
SM
MD
LG