Dostupni linkovi

Norveške vlasti pripremaju psihijatriju samo za Brejvika


Norveške vlasti odobrile planove prema kojima će u zatvoru Ila, gdje Andres Brejvik čeka na presudu, biti izgrađeno psihijatrijsko odeljenje specijalno za njega.Na taj način će, čak i da sud 24. avgusta presudi da je Brejvik psihički neuračunljiv, on ostati unutar zidina zatvora Ila, javlja AP.

Brejvik se nalazi u tom zatvoru od 22. jula 2011. kada je ubio 77 ljudi pošto je prvo podmetnuo bombu u blizini zgrade norveške vlade u Oslu, posle čega je otišao na ostrvo Utoja, gdje je nasumice pucao na učesnike ljetnjeg kampa mladih laburista.

Tužilac Svein Holden izjavio je, tokom iznošenja završne riječi tužilaštva 21. juna, da bi Brejvika trebalo prebaciti iz zatvora u bolnicu jer nije dokazano da je mentalno zdrav.

"Ne može se isključiti da je Brejvik bio psihotičan u vrijeme kada je počinio zločin. Zahtijevamo da bude prebačen u psihijatrijsku ustanovu", rekao je tada Holden.

U slučaju da sud odluči da je Brejvik krivično odgovoran, tužilac Holden je zatražio da Brejvik bude osuđen na maksimalnu 21-godišnju zatvorsku kaznu u Norveškoj, koja može biti produžena sve dok se bude smatralo da osuđeni predstavlja opasnost po društvo.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja objavljenim prošle sedmice, 74 odsto Norvežana želi da Brejvik bude poslat u zatvor, a samo 10 odsto smatra da ga treba poslati u zatvorenu psihijatrijsku ustanovu.
XS
SM
MD
LG