Dostupni linkovi

Maliki poziva na prijevremene izbore


Irački premijer Nuri Maliki pozvao je u saopštenju na održavanje prijevremenih izbora, nakon što je niz političkih kriza eskalirao u pozive za njegovu smjenu.

"Kada druga strana odbija da sjedne za pregovarački sto i insistira na politici provociranja uzastopnih kriza i time nanosi štetu glavnim interesima iračkih građana, premijer je primoran da traži vanredne izbore", navedeno je u saopštenju objavljenom na premijerovom web sajtu.

Irak je pogođen nizom isprepletanih političkih kriza koje su počele sredinom decembra optužbama sekularnog bloka Irakija, koji podržavaju suniti, da je sva moć koncentrisana u rukama Malikija i one su eksalirale u zahtjeve za njegovu smenu, navodi AFP.

Pokušaj izglasavanja nepovjerenja Malikiju početkom mjeseca nije uspio zbog toga što njegovi protivnici nisu imali dovoljno glasova za njegovu smenu.

Kriza je paralizovala vladu, a naročito parlament koji nije usvojio nijedan važan zakon osim budžeta, dok su ostale važne mjere poput zakona o ugljovodonicima kojim treba da bude regulisan irački naftni sektor odložene.
XS
SM
MD
LG