Dostupni linkovi

Moon:BiH napredovala u eurointegracijama ali nedovoljno


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon istaknuo je u intervjuu za Radio Federacije BiH da BiH napreduje na putu ka euroatlantskim integracijama, ali da to nije dovoljno da bi postala podoban kandidat za članstvo.

Međutim, po njegovom mišljenju, zemlja je još u nekim ranim fazama aktivnosti da bi i pored napretaka postala podoban kandidat za članstvo u obje organizacije.

Što se tiče NATO- saveza, amabasador Moon istakao je da su politički lideri potpisali 6. marta važne dokumente za rješavanje vojne imovine, ali da nažalost još Parlament i Vijeće ministara BiH nisu djelovali u vezi s tim dokumentima.

„Ja ih potičem da odmah djeluju u vezi s ovim dokumentima kako bi počela registarcija vojne imovine", poručio je američki ambasador.

Komentirajući rekonstrukciju federalne vlasti i Vijeća ministara, Moon je kazao da se SAD neće miješati u ovaj proce jer je to unutrašnje pitanje , ali da je jako važno da proces prekomponiranja vlasti se ne oduži, već da što je moguće brže bude završen, jer vlade moraju brzo reagirati u vezi s nekim bitnim pitanjima sa kojim se suočavaju parlamentarna tijela.
XS
SM
MD
LG