Dostupni linkovi

Sirija:U napadu na TV stanicu,7 žrtava


Naoružani muškarci ubili su jutros sedam zaposlenih i kidnapovali pripadnike obezbjeđenja u napadu na sjedište provladine TV stanice "Al-Ikbarija" u gradu Druša.
Među ubijenima je troje novinara i četiri pripadnika službe obezbjeđenja.

Sirijske vlasti su ocijenile da je riječ o masakru nad slobodom medija, a istovremeno i primjer još jednog zločina koji su izveli pobunjenici.

"Ono što se danas dogodilo je masakr nad slobodom medija. Oni su izveli užasan masakr ubijajući zaposlene (na televiziji)", izjavio je ministar informisanja Omran al-Zoebi.

"Al Ikbarija" je u privatnom vlasništvu, ali spada u medije koji pružaju snažnu podršku režimu predsednika Bašara al Asada

Provladini novinari su bili meta napada u nekoliko slučajeva tokom nasilja, ali do sada nije izveden nijedan sličan napad. Pobunjenici su odbacili da je medij bio meta njihovog napada. I britanska Opservatorija za ljudska prava je potvrdila da se napad na televiziju dogodio i da je tom prilikom nekoliko zaposlenih ubijeno, ali nije navela više detalja.

Agencija AP prenosi da je tokom aktiviranja eksploziva srušeno pet montažnih objekata koji su korišćeni kao kancelarije i studiji za snimanje, čiji drveni delovi i dalje gore. Na nekim zidovima su vidljive i rupe od ispaljenih metaka.

"Al Ikbarija" nastavila je da emituje program, prenoseći uživo skup na trgu u Damasku, organizovan u znak protesta zbog napada na tu TV stanicu. Jedan od zaposlenih je ranije izjavio AP-u da su napadači upali u dvije zgrade te televizije, čije djelove su potom razneli eksplozivom.
XS
SM
MD
LG