Dostupni linkovi

Nostrifikovane prve univerzitetske diplome sa Kosova


73 univerzitetske diplome sa Kosova u sredu je nostrifikovala Asociacije Evropskih Univerziteta (AEU), u skladu sa sporazumom koji je postignut dijalogom između Prištine i Beograda uz posredstvo Evropske unije, piše u saopštenju Roberta Kupera, posrednika EU.

"Današnja nostrifikacija prvih 73 univerzitetskih diploma je dobrodošla. Ona omogućava ovim mladim ljudima da koriste svoje univerzitetske diplome da nastave studije ili da traže posao u Srbiji, kao i svugde u Evropi. To poboljšava život građana Kosova i približava javnu administraciju Srbije evropskim normama. I jedno i drugo je bilo među ciljevima dijaloga i ponosni smo što je u dijalogu napravljen ovaj mali, ali značajan napredak za obe strane”, istakao je Robert Cooper.

Ove nostrifikovane diplome u Srbiji će biti tretirane kao i sve ostale diplome koja su izadate van Srbije. To znači da doplomci koji žele da nastave dalje obrazovne programe ili da traže posao u državnoj upravi u Srbiji mogu da podnesu u izabrani univerzitet ili u određenu instituciju svoje diplome, zajedno sa uverenjem AEU.

Nakon toga, dotični univerzitet izdaje potrvdu o prijemu. Sa ovom potvrdom diplomci mogu da se upišu na akademske programe ili da konkurišu za posao u državnoj upravi, piše u saopštenju.
XS
SM
MD
LG