Dostupni linkovi

EU najveći trgovinski partner Srbije


Evropska unija je najvažniji trgovinski partner Srbije, a u poslednje dvije godine od svega što je uloženo u Srbiju, 90 odsto stiglo je iz EU, izjavila je danas pomoćnica ministra ekonomije Srbije Bojana Todorović.

Todorović je, na skupu Zapadni Balkan i evropska (dez)integracija" u Aero klubu u Beogradu, rekla da je ekonomija Zapadnog Balkana integrisana u EU, zbog čega svaka promjena u Evropi utiče na taj region, odnosno Srbiju.

"Srbija 56 odsto ukupne trgovine obavlja sa EU. Ako se dodaju zemlje CEFTA, preko 80 odsto izvoza Srbije vezano je za te zemlje", rekla je ona tokom panel diskusije "Kriza u EU i budućnost zone eura".

Pored trgovine, EU je i najveći investitor u Srbiju, kazala je Bojana Todorović. "Od 2001, u Srbiju je uloženo 17 milijardi eura, a od toga je 60 odsto stiglo iz EU i zemalja CEFTA", kazala je pomoćnica ministra ekonomije.

U poslednje dvije godine, zbog ekonomske krize došlo je do pada priliva stranih investicija u Srbiju, ali i do rasta učešća evropskih investicija u odnosu na cio svijet, kazala je Bojana Todorović.

"Tako je 2011. od svega uloženog, 1,8 milijardi eura, 90 odsto došlo iz zemalja EU", dodala je.

Procenjuje se da će BDP Srbije ove godine opsati za 0,3 odsto, a 2013. porasti za 1,9 odsto, kazala Bojana Todorović i dodala da se sljedeće godine očekuje rast broja zaposlenih, prvi put za pet godina.
XS
SM
MD
LG