Dostupni linkovi

UN: Sirijski režim djelimično odgovoran za masakr u Huli


Sirijske vojne prorežimske snage odgovorne su za smrt velikog broja ljudi tokom masakra u Huli, saopštila je danas međunarodna nezavisna komisija na sastanku Savjeta UN za ljudska prava u Ženevi, poslije čega su sirijski zvaničnici napustili skup.

"Istražna komisija u ovom trenutku ne može da odredi identitet odgovornih za maskar u Huli, ali verujemo da su snage lojalne sirijskoj vladi odgovorne za smrt velikog broja ljudi", navodi se u izveštaju koji je danas predstavljen Savetu UN u Ženevi.

Reagujući na raspravu o tom izvještaju, sirijski zvaničnici napustili su skup.

"Nemamo nameru da učestvujemo na ovoj sjednici očigledne politizacije", rekao je sirijski ambasador u UN, Fajzal Habaz Hamui.

Prema izvještaju nezavisne međunarodne komisije eksperata koja od avgusta prošle godine ima mandat Saveta UN za ljudska prava, situacija u Siriji se sve više pogoršava, a od maja ove godine zabilježena je nova eskalacija nasilja.

"Kada je reč o ljudskim pravima, situacija u Siriji se rapidno pogoršava", navodi komisija, koja posebno osuđuje porast nasilja, uprkos prisustvu međunarodnih posmatrača UN.

"Borbeni helikopteri i artiljerija su korišćeni za bombardovanje kvartova za koje se smatra da su nisu lojalni vladi, i to čak i za vrijeme prisustva posmatrača, kao što je bilo slučaj u Deir Ezoru i Alepu u maju 2012. godine", kaže se u izveštaju.

Pošto je na to čekao nekoliko mjeseci, predsjedniku istražne komisije, Brazilcu Paulu Serđu Pinjeru dozovljeno je da od 23. do 25 juna boravi u Siriji, ali on tada nije mogao da ode u Hulu, gde je 25. maja poginulo najmanje 108 ljudi.

Prema podacima do kojih su došli stručnjaci UN, u nasilju koje je skoro 24 sata trajalo u blizini Hule, učestvovale su prorežimske snage, protvnici režima, ali i grupe stranaca.

"Uzimajući u obzir dokaze kojima raspolažemo, ne možemo isključiti nijednu mogućnost", kaže se u izveštaju.

Prema podacima sirijske Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od početka pobune protiv sirijskog predsenika Bašara al Asada, u Siriji je poginulo više od 15.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG