Dostupni linkovi

Prijava protiv pripadnika HVO-a koji su mučili muftiju Kavazovića


Sarajevski advokat Damir Alagić podnio je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv 14 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Sigurnosne informativne službe (SIS) i Službe državne bezbjednosti (SDB) sa područja Republike Srpske zbog hapšenja i nezakonitog zatočenja visoke delegacije Okruga Tuzla 1993. godine, među kojima je bio i tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović.

Prijavom su obuhvaćeni komandant Druge bojne HVO-a Mladen Zebić, načelnik SIS-a II bojne brigade "Herceg Stjepan", Mladen Zovko zvani Kuhar, pripadnici HVO-a Mario Matić, Goran Blažević, Ante Ćubela, Željko Blažević zvani Želja, Drago Šimunović zvani Belja, Ivan Žunić i Drago Šimunović zvani Maglja.

Također, među prijavljenima su šef Detašmana SDB-a iz Trebinja Danilo Benderać, radnici Detašmana SDB-a iz Trebinja Spaso Ratković i Ljubiša Traparić zvani Ljuba, Miroslav Škorić, bivši pripadnik SDB-a Tuzla, koji je za vrijeme rata boravio u Bijeljini, te bivši pripadnik MUP-a RBiH Jovo Jovanović.

"Oni se terete zbog osnova sumnje da su zajedno ili pojedinačno počinili jedno ili više krivičnih dijela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom iz Glave XVII Zakona Bosne i Hercegovine", kazao je Alagić za agenciju Anadolija (AA).

Među zatočenima su bili članovi delegacije Okruga Tuzla, koji su se vraćali iz Hrvatske, i to: tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, poslanik u Skupštini Republike BiH Alija Muminović, pomoćnik komandanta Drugog korpusa Armije BiH dr. Salih Kulenović, predsjednik Vlade Okruga Tuzla Sadudun Hodžić i drugi.

Delegacija Okruga Tuzla je po nalogu predsjednika Okruga Izeta Hadžića boravila u Hrvatskoj u cilju ostvarivanja kontakata s Uredom Vlade Republike BiH i Ambasadom RBiH u Zagrebu, humanitarnim predstavnicima islamskih i svim drugim organizacijama koje pomažu Republiku BiH.

Tužilaštvu BiH je predloženo da provede kompletnu istragu o dešavanjima prilikom povratka delegacije Okruga Tuzla iz Hrvatske.

Advokat Alagić kazao je za AA da su članovi delegacije Okruga Tuzla u različitim fazama u logorima HVO-a i VRS zlostavljani, a potom razmjenjivani, dok su u zatočeništvu najduže ostali muftija Kavazović i Alija Muminović, kojeg on zastupa.

"Mi posjedujemo brojne dokaze koje ćemo rado predočiti Tužilaštvu BiH, uključujući foto i video dokumentaciju kako su izgledali muftija Kavazović i Alija Muminović nakon izlaska iz zatočeništva", kazao je Alagić
XS
SM
MD
LG