Dostupni linkovi

Nikšić: Sporazum s MMF-om je zajednički cilj


Kontraproduktivno je problematizovati aranžman s Međunarodnom monetarnim fondom (MMF) u poodmakloj fazi razgovora, i nakon što smo jednoglasno u više navrata iskazali opredjeljenje ka toj saradnji, rekao je uoči puta u Bruselu federalni premijer Nermin Nikšić.

On je odbacio navode da aktuelna politička situacija utječe na aktivnosti tima Vlade FBiH zaduženog za pripremu pregovora s MMF-om.

"Svi članovi tima ispunjavaju obaveze. Zadovoljan sam svime što je urađeno u proteklih mjesec dana", kazao je Nikšić za Fenu.

Premijer Vlade FBiH je podsjetio da je u ponedjeljak održan sastanak o setu mjera koje će osigurati dodatnu stabilnost sistema Penzionog i invalidskog osiguranja.

"Informisan sam da proces izrade strategije reforme PIO izvrsno napreduje", kazao je Nikšić, dodavši da su sve mjere dogovorene u pripremnom periodu s predstavnicima MMF-a već u fazi realizacije, što potvrđuje kako su vlasti ovog entiteta bili konstruktivan i odgovoran faktor "što će i ostati".

Federalni premijer je potcrtao da je Fiskalno vijeće BiH, koje vodi cijeli aranžman s MMF-om, u više navrata jednoglasno iskazalo opredijeljenost za zaključivanje aranžmana s MMF-om i da je na posljednjoj sjednici Vijeća utvrđen konačan tekst platforme, te je taj dokument proslijeđen u centralu MMF-a u Washington na konačne komentare prije dolaska pregovaračke Misije MMF-a u BiH.

"Podsjećam javnost da je prošli aranžman s MMF-om prvenstveno okončan jer nismo imali Vijeće ministara BiH, usvojen državni budžet i srednjoročni fiskalni okvir, a ne zbog nekih drugih razloga. U ovom trenutku je bitno da svoju energiju usmjerimo na ispunjavanje svog dijela obaveza, a da je ne trošimo na nepotrebnu kritiku drugih u ovome procesu" kazao je federalni premijer Nermin Nikšić za Fenu.
XS
SM
MD
LG