Dostupni linkovi

Rusija:Zahtjev kulturnih djelatnika za oslobađanje pankerki


Istaknuti ruski kulturni djelatnici uputili su otvoreno pismo sudu sa molbom da oslobode članice pank grupe Pussy Riot koje su u pritvoru od februara zbog perfomansa u glavnom moskovskom hramu Hrista Spasitelja.

One su 21. februara upale u hram i otpjevale pesmu "Bogorodice, progoni Putina". Tužilaštvo je zbog toga podnijelo krivično prijavu protiv njih za huliganstvo i prijeti im kazna do pet godina zatvora.

"Smatramo da dejstva Pussy Riot nijesu krivično djelo.Devojke nisu nikoga ubile, opljačkale ili izvršile nasilje, nisu uništavale i krale tuđu imovinu. Rusija je građanska država i nikakva antiklerikalna dejstva, ako ne spadaju u krivična djela, ne mogu biti
povod za krivično gonjenje", naveli su u otvorenom pismu koje danas objavljuje moskovska štampa.

U pismu se navodi da sve vrijeme, dok se učesnice akcije nalaze u pritvoru, u društvu "raste atmosfera netrpeljivosti, što vodi raskolu i radikalizaciji".

Sud je 20. juna produžio pritvor do 24. jula Nadeždi Tolokonikovoj, Mariji Alehinoj i Jekaterini Samucevič. Ruska javnost se podijelila na one koje smatraju da je pritvor opravdana mera, i na one koji smatraju da je surova. Ruska pravoslavna crkva odbila je da im oprosti, uz obrazloženje da same treba da zatraže oproštaj.

Šef istražne grupe u predmetu Pussy Riot Artjom Rančenkov podnio je ostavku na tu funkciju, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova su to objasnili prelaskom na drugo radno mjesto.
XS
SM
MD
LG