Dostupni linkovi

Kapriljes: Spriječiti Čaveza da za vrijeme kampanje drži duge govore


Kandidat za predsjednika Venecuele Enrike Kapriljes zatražio je od izbornih zvaničnika da spriječe predsjednika Uga Čaveza da na televizijskim i radijskim stanicama drži duge govore tokom kampanje za ponovne izbore.

Kapriljes je juče kritikovao Čaveza, jer pojavljivanjem u specijalnim emisijama pokušava da ostvari političku prednost prije predsjedničkih izbora u Venecueli 7. oktobra, te je zahtijevao da interveniše Nacionalni izborni savjet.

Članovi Savjeta su ranije odobrili regulative kampanje koje zabranjuju da televizijske i radijske poruke koje promovišu predsjedničke kandidate traju duže od tri minuta.

Nova pravila stupaju na snagu u nedjelju, kada zvanično počinje izborna kampanja. Još nije jasno da li će pravila ograničiti Čavezove duge i česte govore u emisijama, poznate kao "kadene", koje su sve stanice obavezne da emituju.

"Zahtijevamo da od nedjelje nema više kadena. Ugo Čavez može voditi kampanju na televiziji, ali bez govora dužih od tri minuta", rekao je Kapriljes na novinskoj konferenciji u Karakasu.

Čavez se nije oglasio povodom Kapriljesovog komentara.

Predsjednik Venecuele posljednjih sedmica govori na televiziji i radiju po nekoliko sati, i to više puta sedmično.
XS
SM
MD
LG