Dostupni linkovi

Alternativni klub Trebinje: Krivične prijave protiv Kusturice, Dodika i Grigorija


Alternativni klub Trebinje dostavit će 3. jula Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivične prijave protiv visokih političkih dužnosnika i vjerskih dostojanstvenika iz Republike Srpske i Srbije zbog, kako tvrde, realizacije projekta Andrićgrad u Višegradu iza kojeg stoji reditelj Emir Kusturica, te rušenja austrougarske kule Petrinja u Trebinju za potrebe izgradnje spornog objekta.

Predsjednik Alternativnog kluba Trebinje Blažo Stevović potvrdio je za agenciju Anadolija da će prijave u slučaju "Andrićgrad" biti podnesene protiv reditelja Emira Kusturice, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija, načelnika Trebinja Dobroslava Ćuka i drugih osoba.

Također, Stevović je za AA potvrdio da će prijave biti podnesene i protiv nekih bivših i sadašnjih visokih zvaničnika iz Srbije. Spominju se imena bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i bivšeg srbijanskog premijera Vojislava Koštunice.

"Prikupljeno je obilje dokumentacije. U slučaju Dodika, vladike Grigorija i Ćuka već postoji mnogo dokaza da su povezani s Andrićgradom. Također, vjerujemo da ćemo dokazati i umiješanost Srbije, jer je novac za Andrićgrad različitim metodama stizao iz te države. Projekt Andrićgrada treba obustaviti dok se ne završe istražne radnje", izjavio je za AA Blažo Stevović.

On očekuje da na osnovu krivične prijave Alternativnog kluba Trebinje, a koju će sastaviti njihov advokatski tim, bude otvorena istraga Državnog tužilaštva u slučaju "Andrićgrad".

Andrićgrad se gradi na ušću Bijelog Rzava u Drinu, u neposrednoj blizini čuvenog mosta Mehmet-paše Sokolovića, koji se nalazi na listi svjetske kulturno-historijske baštine UNESCO-a.

U junu prošle godine predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i kontraverzni režiser Emir Kusturica predstavili su u Beogradu projekt izgradnje Andrićgrada, odnosno Kamengrada u Višegradu, i istakli da će on «projektirati duh Republike Srpske, koji proističe iz Andrićeve literature, iako je ona nastala davno prije formiranja Rrepublike Srpske».

Krajem aprila ove godine gradilište Andrićgrada je, zajedno sa Kusturicom i Dodikom, posjetio i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.
XS
SM
MD
LG