Dostupni linkovi

Utrostručeni troškovi zaduživanja Španije


Troškovi zaduživanja Španije skoro da su utrostručeni što ukazuje na finansijske teškoće te zemlje, koja nastoji da se izbori sa recesijom i sa dužničkom krizom u svom oslabljenom bankarskom sektoru.

Prinosi na tromjesečne državne obveznice su na aukciji u utorak iznosili 2,362 odsto, 0,846 odsto više u odnosu na prethodni mjesec, dok su kamatne stope na šestomjesečne hartije od vrijednosti porasle na 3,237 sa majskih 1,737 odsto, prenosi MINA.

Španija je zatražila zvaničnu pomoć od evropskih partnera u vrijednosti do 100 milijardi EUR za spas svojih posrnulih banaka, što nije uticalo na ublažavanje straha na finansijskim tržištima, koja smatraju da najveći dio napora Evropske unije (EU) predstavlja samo privremeno rješenje.

Evropski lideri će u četvrtak i petak da održe sastanak, u okviru svojih najnovijih nastojanja da razriješe pitanje dvoipogodišnje dužničke krize.

Zabrinutost za sposobnost Španije da zaustavi nagomilavanje duga zbog teške recesije, da očisti slabi bankarski sistem i da ograniči prekomjernu potrošnju svojih autonomnih regiona, uzrokovala je da se ta zemlja nađe u centru strahovanja u pogledu širenja krize zone eura.

Španski trezor je na aukciji u utorak prodao 1,6 milijardi EUR vrijednih tromjesečnih državnih obveznica, odnosno 1,48 milijardi EUR šestomjesečnih hartija od vrijednosti.
XS
SM
MD
LG