Dostupni linkovi

SAD usvojila mere protiv ruskih zvaničnika


Odbor američkog Senata usvojio je zakonski akt po kome ruskim zvaničnicima može da bude uskraćena viza za ulazak u SAD, ako krše ljudska prava u svojoj zemlji.

Zakon je dobio ime po ruskom aktivisti i advokatu Sergeju Magnickom, koji je 2009. godine preminuo u zatvoru u Rusiji.

Njime je predvidjeno da američke vlasti odbiju da izdaju vizu ruskim ili drugim zvaničnima, i da im zamrznu imovinu, ako se oni dovedu u vezu sa kršenjem ljudskih prava.

Slične mere su već usvojene u Odboru za spoljne poslove Kongresa ranije ovog meseca, ali je neizvesno da li će ih Senat i Kongres i zvanično usvojiti, jer administracija predsednika Baraka Obame nije oduševljena tim merama.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je smrt Magnickog tragedija, ali da će Rusija odgovoriti istim merama ako Kongres usvoji mere protiv njegove zemlje.

Ako bude restrikcija za ulazak u SAD nekim ruskim gradjanima, iste mere će se primeniti i prema nekim Amerikancima za ulazak u Rusiju, kazao je Putin.

Magnicki je bio uhapšen u Rusiji 2008. godine pod optužbom za utaju poreza i prevaru u iznosu od 230 miliona dolara, da bi sledeće godine bio pronadjen mrtav u zatvoru, za šta nevladin sektor optužuje vlast.
XS
SM
MD
LG