Dostupni linkovi

Vašington solidaran sa Ankaraom


SAD su saopštile da će sarađivati sa NATO saveznicom Turskom kako bi Sirija bila odgovorna za, kako kažu američki zvaničnici, namjerno obaranje turskog borbenog aviona. Portparol Bijele kuće DŽej Karni rekao je da su SAD solidarne sa Turskom u njihovoj istrazi obaranja turskog aviona i utvrđivanju odgovora na to.


Karnio je, međutim, izbjegao da odgovori koji bi bio odgovarajući odgovor na incident, koji je pogoršao odnose Damaska i Ankare.

"Radićemo sa Turskom i drugim partnerima kako bi Asadov režim snosio odgovornost", rekao je Karni novinarima u avionu Eir fors one u kojem je letio američki predsjednik Barak Obama za Novi Hempšir.

On je dodao da su SAD u bliskom kontaktu sa turskim zvaničnicima koji istražuju incident, ističući da očekuju da će Ankara predstaviti slučaj na sastanku NATO danas.

Turska je saopštila da ne namjerava da ide ratuje zbog ovog incidenta. Vašington je već najoštrije osudio obaranje aviona. Američki državni sekretar Hilari Klinton nazvala je incident "drskim i neprihvatljivim činom".

Sirija je obaranje turskog aviona opisala kao čin samoodbrane i upozorila Tursku i njene NATO saveznice protiv mjera odmazde. Zvaničnici Stejt dipartmenta u kontaktu su sa turskim kolegama i saslušaće sugestije Turske na sutrašnjem sastanku NATO.
XS
SM
MD
LG