Dostupni linkovi

Putin u Izraelu: Pregovori jedino rešenje za Iran i Siriju


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak da je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom razgovarao o situaciji u Iranu i sukobima u Siriji, ali i naglasio da su pregovori jedino rešenje za sporna pitanja u tim zemljama.

Od Putina, koji se nalazi u jednodnevnoj poseti Izraelu, zatraženo je da poveća pritisak na Iran zbog nuklearnog programa.

Dok je Putin u kratkoj izjavi posle razgovora rekao da su pričali o Iranu i Siriji, ali da se zalaže za diplomatko rešenje, Netanjahu je naveo da su se usaglasili da je opasno da Iran dođe do nuklearnog oružja.

"Dogovorili smo se da nuklearno oružje u rukama Irana predstavlja veliku opasnost, pre svega za Izrael, ali i za region i ceo svet", rekao je Netanjahu, dodajući da treba pooštriti sankcije i pojačati zahteve.

Netanjahu je rekao da mora biti okončano obogaćivanje uranijuma u Iranu i da "ubijanja i strahote sirijskog naroda" moraju prestati.

Ruski predsednik je naglasio da njegova poseta za cilj ima ne samo jačanje prijateljskih odnosa dve zemlje, već i "čvrste osnove za izgradnju dijaloga i partnerstva".

Izrael, kao i zapadne zemlje optužuje Iran da razvija nuklearni program radi pravljenja atomskog oružja, što Teheran negira navodeći da program ima mirnodopske svrhe.

Putin u utorak putuje na Zapadnu obalu i u Jordan.
XS
SM
MD
LG