Dostupni linkovi

Turska: Obaranje aviona smatrati napadom na sve članice NATO


Turska je u ponedeljak saopštila da će tražiti od NATO-a da incident u kojem je Sirija oborila turski vojni avion smatra napadom na celu Alijansu.

Zamenik turskog premijera Bulent Arinč rekao da će Ankara na sutrašnjem sastanku Severnoatlantskog saveta tražiti da NATO razmotri napad prema članu 5. osnivačkog sporazuma, prema kojem napad na jednu članicu Alijanse treba da se smatra napadom na sve članice.

Turska vlada je saopštila da je u petak nenaoružani avion "RF-4E" oboren 1,6 kilometara unutar međunarodnog važdušnog prostora.

Arinč je rekao da Turska zadržava pravo na "odmazdu" zbog, kako je naveo, "neprijateljskog čina", ali da nema nameru da ide u rat protiv nekoga.

"Nema sumnje da su Sirijci namerno gađali naš avion u međunarodnom vazdušnom prostoru", rekao je on.

Sirija je prethodno saopštila da je oborila avion u svojim vodama, ali da nije znala da je u pitanju turski avion i da je incident nesrećan slučaj, a ne "akt neprijateljstva" prema Ankari.

Arinč je priznao da je avion greškom ušao u sirijski vazdušni prostor, ali da ga je napustio posle upozorenja iz Turske, kao i da nije bilo upozorenja sirijskih snaga tokom petominutnog leta unutar sirijske teritorije.

Mediji prenose da je Arinč izjavio da su sirijske snage otvorile vatru na drugi turski avion koji je krenuo u potragu za avionom oborenim u petak, ali drugi avion nije oboren.
XS
SM
MD
LG