Dostupni linkovi

Svetske organizacije za istragu napada na novinare


OEBS i tri međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija apelovali su u ponedeljak za efikasno sprovođenje istrage svih napada na novinare.

U objavljenoj zajedničkoj Deklaraciji "Zločini protiv slobode izražavanja" pozivaju se vlade svih zemalja da učine sve da bi se stalo na put nekažnjavanju krivičnih dela protiv medijskih sloboda.

Deklaraciju su, tokom 61. Svetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu, koji se ove godine održava na Trinidadu, potpisali specijalni izvestioci OEBS, Ujedinjenih nacija (UN), Organizacije američkih država i Afričke komisije za ljudska prava za slobodu mišljenja i izražavanja.

"Ove godine Deklaracija se odnosi na pitanje krivičnih dela protiv slobode izražavanja, posebno je usredsređena na nalaženje rešenja za ovu savremenu vrstu kuge", rekla je predstavnica OEBS za slobodu medija, Dunja Mijatović na konferenciji za novinare povodom objavljivanja zajedničke 14. Deklaracije.

Po njenim rečima, taj dokument "ohrabruje vlade svih zemalja i druge zainteresovane strane da spreče ubistva novinara i fizičke napade i pretnje kojima su oni stalno izloženi".

Organizacije pozivaju države sveta i da ta krivična dela uvrste u zakone i gone počinioce. Nezavisno, brzo i efikasno sprovođenje istrage svih slučajve napada na novinare podrazumeva osposobljavanje vlasti i omogućavanje nevladinom sektoru da kontroliše i dokumentuje krivična dela protiv novinara i novinarskih sloboda, kako bi se osigurala nepristrasnost zakonskih procedura, piše u saopštenju
XS
SM
MD
LG