Dostupni linkovi

Basesku traži da sud odluči ko će ići na Samit EUPredsednik Rumunije Trajan Basesku je danas zatražio od Ustavnog suda da odluči ko će učestvovati na samitu EU 28. i 29.juna u Briselu - on kao predsednik, ili premijer Viktor Ponta.

Ministarstvo spoljnih poslova je posle odluke Parlamenta uputilo Briselu sastav rumunske delegacije na samitu EU, koju je predložila vlada. U delegaciji su premijer Viktor Ponta, ministar spoljnih poslova Andrej Marga i ministar za evropske poslove Leonard Orban.

Po rumunskim medijima, predsednička administracija je takođe poslala delegaciju sa Trajanom Baseskuom i dvojicom njegovih savetnika za spoljne poslove i finansije - Kristijana Dijakoneskua i Bogdana Dragoja.

Basesku je juče premijeru uputio pismo u kojem ga upozorava da učešće na Evropskom savetu bez mandata šefa države, iz pravnog ugla znači preuzimanje ustavnih atributa predsednika.

Basesku je od 27. aprila ostao bez parlamentarne većine, bez vlade, a njegova Demokratska liberalna partija (PDL) prošla je vrlo loše na lokalnim izborima održanim 10. juna.

Spor predsednika i premijera o učešću u Briselu traje od 12. juna, kada je Parlament odlučio da na Evropskom savetu učestvuje premijer, s obzirom da se 28. i 29. juna u Briselu razmatraju ekonomska pitanja, koje vlada treba da reši.
XS
SM
MD
LG