Dostupni linkovi

Odloženo suđenje Timošenkovoj zbog protesta



Ukrajinski sud je danas ponovo odložio suđenje bivšoj premijerki Juliji Timošenko, dok u zemlji, u kojoj se održava evropski šampionat u fudbalu, raste pritisak da se potpuno odbaci kontroverzni slučaj.

Predsedavajući sudija je zakazao sledeće saslušanje za 10. juli, nedelju dana nakon završetka evropskog fudbalskog prvenstva, kada će Ukrajina, koja je s Poljskoj zajednički organizovala šampionat, biti pod manjom međunarodnom pažnjom.

Nekoliko hiljada pristalica i protivnika Timošenkove je organizovalo skupove pred zgradom suda u Harkovu, gde se vođi ukrajinske opozicije sudi po novim optužbama za izbegavanje plaćanja poreza.

Ona već služi sedogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe vlasti dok je bila premijerka.

Sama Timošenko nije bila na današnjoj raspravi o izbegavanju plaćanja poreza, jer joj je dozvoljeno da se leči u bolnici u Harkovu od problema s kičmom.

Timošenkova je odbila lečenje koje bi sprovodili ukrajinski doktori i njen tretman nadgleda jedan nemački lekar.

Na današnjem ročištu bili su predsevnici EU, bivši poljski premijer Aleksander Kvašnjevski i bivši predsednik everopskog parlamenta Irac Pet Koks.

Oni su sinoć posetili Timošenkovu u bolnici.

Zbog suđenja 51-godišnjoj predvodnici "Oranž revolucije" iz 2004. godine Ukrajina je u sporu sa Evropskom unijom, koja je odložila potpisivanje sporazuma koji bi otvorio put budućem članstvu Kijeva u EU.
XS
SM
MD
LG