Dostupni linkovi

Dva Iranca osuđena na smrtnu kaznu zbog alkohola



Dva Iranca osuđena su na smrtnu kaznu na severoistoku Irana, zbog toga što su u više navrata pili alkoholna pića, saopštile su lokalne vlasti, a prenosi iranska štampa.

"Te dve osobe su u tri navrata konzumirale alkohol. Poslednja dva puta oni su osuđeni na bičevanje a sada su osuđeni na smrt", izjavio je Hasan SDarijati, glavni tužilac iranske provincije Horasan Razavi.

Tu odluku je potvrdio i Vrhovni sud, ali prema iranskom zakonu. osoba koja je osuđena na smrtnu kaznu zbog konzumacije alkohola, može da izbegne tu kaznu ako se pokaje.

Od Islamske revolucije 1979. proizvodnja, promet i konzumacija alkohola su zabranjeni u Iranu i samo pripadnicima malobrojne hrišćanske zajednice je dozvoljeno da piju alkohol.

Popiti jednu čašu alkoholnog pića u Iranu se kažnjava sa 80 udaraca bičem, ali ako neku osobu uhvate da treći put pije alkohol njoj preti smrtna kazna.

Poslednji put takva kazna je izrečena 2007. godine, ali se tadašnji osuđenik pokajao i tako izbegao smrt.

Istovremeno je potrošnja alkohola očigledno u porastu poslednjih godina. Zvanična statistika pokazuje da svake godine između 60 i 80 miliona litara alkohola ilegalno uđe u zemlju, a policija uspe da zapleni tek 20 miliona litara.

Prema nekim podacima, ilegalno tržište alkoholom je godišnje obrne 730 miliona dolara.

Šef policije, general Esmail Ahmadi Moghadam nedavno je izneo procenu da u zemlji ima oko "200.000 alkoholičara" i da 80 odsto ilegalnog alkohola u Iran ulazi preko iračkog Kurdistana.
XS
SM
MD
LG