Dostupni linkovi

Odalović: Problem što nema novih informacija o nestalima


Problem u pronalaženju nestalih osoba u regionu tokom rata na prostoru bivše Jugoslavija je što nedostaju nove informacije koje bi dovele do preciznijih podataka na kojim lokacijama bi mogli da se traže, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

"Problem u regionu je što nema novih informacija i tu smo u najvećim dilemama. Dobijemo neke informacije, uložimo ogromna sredstava za proveru, utrošimo sate i dane i na kraju dođemo na lokacije na kojima nema ništa", rekao je Odalović agenciji Beta.

On je istakao da se ne može prestati sa potragama. Do sada je u regionu rešeno blizu 40.000 slučajeva, podsetio je Odalović navodeći da je ostalo nešto više od 13.0000 nestalih.

"Mi ne možemo da kažemo porodicama nestalih da nećemo proveravati, ali to iscrpljuje resurse, a ne znamo više ni od koga ni šta da tražimo, od svih tražimo, a malo dobijamo", dodao je on.

Prema njegovim rečima, pokrenuta je inicijativa da se organizuje sastanak lidera zemalja regiona o nestalima gde bi predsednici država dali zajedničkom deklaracijom dodatni podstrek organima i službama koje treba da prikupe te podatke.

Naveo je da je važno da se procesuiraju zločini jer se iz istraga i saslušanjem svedoka može dobiti dosta novih informacija. Odalović je kazao da je dobro da niko u regionu ne odustaje od traženja nestalih i da niko ne pokušava da taj problem stavi u drugi plan.
XS
SM
MD
LG