Dostupni linkovi

Vlada Grčke želi nove pregovore o nekim uslovima zajma


Nova grčka vlada saopštila je danas da su ukidanje nekih poreza, zaustavljanje otpuštanja i produženje rokova za provođenje oštrih mjera štednje za dvije godine pitanja o kojima će ponovo pregovarati u okviru sporazuma o međunarodnom zajmu.

"Cilj je da nema više smanjenja plata i penzija i da nema novih poreza", navedeno je u saopštenju koalicije Nove demokratije, PASOK-a i Demokratske ljevice.

Dodaje se i da neće biti otpuštanja zaposlenih u državnom sektoru.

Na čelu nove vlade je premijer Antonis Samaras, čija je partija Nova demokratija osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima 17. juna i formirala koalicionu vladu sa socijalistima i malom ljevičarskom partijom.

Time je okončana višesedmična politička nesigurnost u zemlji koja je izazivala strahove da bi Grčka mogla da bude primorana da napusti eurozonu.

Sve tri partije obećale su da će se držati sporazuma s međunarodnim zajmodavcima o pomoći koja je Grčkoj nepohodna da bi izašla iz dužničke krize, ali i da će tražiti da se o nekim uslovima ugovora o zajmu ponovo pregovara.

Nova vlada će pokušati da produži rokove za primenu fiskalnih reformi za najmanje dvije godine, kako bi očuvala potražnju, razvoj i zaposlenost.
XS
SM
MD
LG