Dostupni linkovi

EU se sprema na puni embargo za iransku naftu od jula


Evropska unija se priprema da sprovede puni embargo na iransku naftu 1. jula, kao što je i planirano, izjavio je neimenovani, višerangirani evropski diplomata.

Embargo je prvobitno odobren na sastanku ministara inostranih poslova EU u januaru, kako bi se pojačao pritisak na Iran zbog sporne namjene nuklearnog programa.

Zabrana na sklapanje novih ugovora stupiće na snagu odmah kada i embargo dok će postojeći dogovori biti poništeni 1. jula.

Članice EU, koje najviše uvoze naftu iz Irana su Italija, Španija i Grčka, koja je predstavljala najveći izazov u pregovorima oko embarga jer je Atini bilo omogućeno da ovaj energent od Teherana dobija bez finansijskih garancija, prenosi B92.

"Grčka je najavila da će sprovoditi embargo", rekao je neimenovani diplomata i naglasio da će šefovi diplomatija pratiti situaciju i u slučaju potrebe, ponovo o tome razgovarati 25. juna u Luksemburgu.

Uvođenjem punog embarga evropske kompanije neće moći da pružaju osiguranje brodovima koji prevoze iransku naftu što su do sada mogli da čine zahvaljujući privremenim izuzecima.

Diplomata je istakao da sada neće biti produženja nikakvih izuzetaka.
XS
SM
MD
LG