Dostupni linkovi

Poljski novinar uhapšen u Belorusiji zbog kritike vlastiJedan poljski dopisnik uhapšen je sinoć u Belorusiji, zato što je kritikovao autokratiju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenke, otkrila je agencijama danas njegova
supruga.

Andžej Počobut, dopisnik poljskih dnevnih novina Gazeta Viborča, osuđen je ranije na tri godine uslovno što znači da u svakom trenutku može biti vraćen u zatvor.

Ranije je osuđen je zbog klevete i uvrede beloruskog presednika u tekstovima u lostu (Gazeta Viborča), a ovog puta je uhapšen zbog tekstova na internetu.

Njegova supruga izjavila je da je on uhapšen sinoć u Hrodnu, u Belorusiji. Prošlog petka, policija je pretresla njihov stan i zaplenila računare, uz pretnje da ga "neće ostaviti na miru" dok ne prestane sa kriikama.

Počobut je već nekoliko godina meta beloriuskih vlasti, a ovo nije prvi put da se novinar součava sa pretnjama policije i zaplenom račnara. Hapšen je krajem 2010. i početkom 2011, zbog učestvovanja u protestima potiv beloruskog predsedika i objavljivanja antirežimskih tekstova.

Član je organizacije koja se bavi pravima poljske manjine u Belorusiji, čije delanje su beloruske vlasti zabranile.

Evropski zvaničnici Jerzi Buzek i Ketrin Ešton osudili su progon ovog novinara i tražili njegovo oslobađanje.

Lukašenka je na čelu Belorusije od 1994, na Zapadu nazvan "poslednjim evropskim diktatorom".
XS
SM
MD
LG