Dostupni linkovi

Kuper: Nema fusnote na pločici


Posrednik EU u dijalogu Robert Kuper izjavio je u razgovoru za "Večernje novosti" da u Briselu nije dogovoreno da na regionalnim skupovima na pločici ispred Kosova mora da bude ispisana fusnota.

Komentarišući sporazum o regionalnom predstavljanju kojim je predviđeno da tekst fusnote ide uz zvezdicu i upitan da li to važi i za pločicu, Kuper je odgovorio odrično i dodao da "na pločici može da stoji zvezdica, a objašnjenje šta ona znači može da stoji negde drugde".

"Ovo je smešna stvar za raspravu. Poenta fusnote je da stavi do znanja da nema prejudiciranja statusa i to važi gde god da je fusnota. To govori da kada se sedi za stolom sa nekim ispred koga je naziv Kosovo, to nije akt priznavanja", kazao je Kuper u intervjuu za "Novosti".

Upitan gde je nastao problem sa fusnotom, Kuper je kazao da je "srpska strana nekoliko puta potezala pitanje oko pojavljivanja fusnote na tablama sa imenom" a da "kosovska strana nikad nije rekla ni da je to u redu, niti da je u potpunosti neprihvatljivo".

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Kuper je rekao da je teško reći kako će on izgledati "dok se ne formira srpska vlada i dok ne čujemo sve političke aktere u Beogradu".

"Kako predsednik Tomislav Nikolić tumači Ustav, pregovore će nastaviti Vlada, a ne on. Nikolić je rekao da će kao predsednik imati odgovornost da prati pregovore, ali da će prvenstvenu odgovornost imati premijer", kazao je Kuper.
XS
SM
MD
LG