Dostupni linkovi

Zabranjen performans Gej strejt alijanse u Kragujevcu


Gej strejt alijansa (GSA) saopštila je danas da su gradska uprava i Savjet za bezbednost Kragujevca zabranili performans te organizacije "Demonstracija kartonskih LGBT lutaka".

"Za Gej strejt alijansu je potpuno jasno da Kragujevac, suprotno tvrdnjama njegovog gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i lokalnog savjeta, nije bezbjedan grad za njegove stanovnike i goste", navela je Alijansa u saopštenju.

Alijansa je navela da je aktiviste od petka, kada su stigli u Kragujevac, zastrašivala i pratila lokalna navijačka grupa "Crveni đavoli" čiji je vođa osoba sa nadimkom Četnik, koji se kod zaposlenih u Gradskoj upravi raspitivao o kretanju aktivista.

"GSA se sa pravom pita ko zaista vodi Kragujevac, izabrani gradonačelnik Stevanović ili dotični Četnik i njegovi huligani", upitala je Alijansa i ocijenila da se gradska vlast Kragujevca povlači pred najmanjim prijetnjama.

Alijansa je navela da je u petak, 15. juna, tražila odoborenje za održavanje skupa, ali da je jutros obaviještena da je u ponedeljak, 18. juna, za istu lokaciju i za isto vrijeme odobrenje tražio i izvesni "Pokret ponosnih Kragujevčana"

Savet za bezbjednost Kragujevca kojim je predsjedavao Stevanović, odlučio je juče da bi istovremeno održavanje skupova dve organizacije koje imaju suprotne stavove i uverenja ugrozilo "ugled Kragujevca kao jednog od najbezbjednijih gradova u Srbiji" i da je zato savjet odlučio da se ne odobre oba skupa.

Performans je trebalo da bude održan u okviru projekta "Zajedno za jednakost LGBT osoba".
XS
SM
MD
LG